Gisteren zijn een paar kinderen bij de activiteit ‘Achter de schermen bij de brandweer’ geweest. Zij kregen een uniek kijkje bij de brandweer in Dordrecht waarbij ze werden rondgeleid over het terrein en hun vragen konden stellen.

De rondleiding begon bij de wagen van de vrijwillige brandweer. Hier was er te zien wat zich allemaal in de wagen bevindt. Brandweerman Sjaak legde uit dat er verschillende slangen zijn en dat er 2000 liter water in een wagen zit om een brand mee te blussen. Vervolgens mochten de kinderen even water spuiten met de slang en plaats nemen in de wagen.

Vervolgens hebben brandweermannen Marcel en Marcel ons alles vertelt over de duikwagen van de brandweer. Bij een ongeluk met een persoon in het water, rukken zij uit. Ze lieten ons zien welke materialen ze in de wagen hebben. Zo is er een seinlijn waarmee er één duiker te water gaat. Deze lijn is 40 meter lang. Er is altijd een tweede duiker mee, een buddy, voor het geval de ander vast komt te zitten.

Nadat alle vragen gesteld waren over de twee voorgaande wagens, was het tijd voor de hoogwerker en de fitnesszaal voor de brandweermannen. In de zaal staan de testen klaar waarvoor de brandweer om de zoveel jaar voor moet slagen om in dienst te blijven. De kinderen waren hier nog niet uitgepraat, maar zoals dat kan gaan bij de brandweer, werden ze opgepiept voor een containerbrand. Na de brandweermannen uitgezwaaid te hebben, zat de tour er daarom op.

   

Heel hartelijk dank Sjaak, Marcel en Marcel voor de leuke rondleiding. We hebben veel geleerd en kunnen zien!

Wil je ook eens een kijkje achter de schermen nemen en je vragen stellen? Dat kan. Er staan al een aantal nieuwe ‘Achter de schermen bij…’ op de website:

  • 26/08 Achter de schermen bij… de molen
  • 09/09 Achter de schermen bij… sleepboot de Pieter Boele
  • Nnb     Achter de schermen bij… de beveiliging van het Dordrechts museum